Response system stemsysteem congrestechniek bijeenkomst stemmen

Stemkastjes of -tablets zijn bij veel bijeenkomsten niet meer weg te denken. Dat is ook niet gek. Het is de ideale manier om het publiek bij een presentatie te betrekken, een discussie te ontlokken en de mening of kennis van het publiek te toetsen.

Wat is de mening van het publiek en is deze veranderd na een presentatie? Is de kennis toegenomen? Een stemsessie biedt een snel en overzichtelijk antwoord. Ideaal voor bijeenkomsten met veel deelnemers: stemmen betrekt iedereen actief bij een presentatie. Maar ook bij kleinere bijeenkomsten is het stemmen vaak van toegevoegde waarde.

Met één stemvraag, is in één oogopslag te zien hoe een groep verdeeld is. Die differentiatie brengt al snel de discussie op gang. Bij kleinere bijeenkomsten is er vaak meer ruimte is voor discussie. Door een stemsysteem wordt de drempel om aan een discussie of vragenronde deel te nemen verlaagd. Daarom wordt er bij kleinere rondetafelconferenties vaak voorafgaand aan de discussie gestemd, op basis van stellingen. Zo zijn alle standpunten inzichtelijk, voordat deze zijn beïnvloed door de mening van anderen. De discussieleider kan op basis van de uitslag bepalen waar eventueel meer of minder discussietijd nodig is.

Uiteraard is er in de loop der tijd veel veranderd. Naast de traditionele stemkastjes, zijn er nu tablets of u kunt stemmen met uw eigen telefoon. Het juiste middel is afhankelijk van uw wensen, maar een stemsysteem blijkt in veel gevallen een waardevolle toevoeging. Of het nu gaat om het toetsen van kennis tijdens een scholing, het meten van standpunten tijdens aandeelhoudervergaderingen, een rondetafeldiscussie of een gewoon een leuke quiz.

Gepubliceerd op: 26 oktober 2016

Terug naar nieuws